Informasjon til valpekjøpere

Opp Valpekull 2004 Valpekull 2005 Valpekull 2006 Valpekull 2010 Informasjon til valpekjøpere Informasjon til valpekjøpere

Informasjon til valpekjøpere

Valpens nye hjem:
En valp blir i stor grad preget av det miljøet den kommer til. Den tenger rolige og trygge omgivelser. en valp preges mest mellom 8 uker og 12 ukers alder. Derfor er det viktig at den blir mest mulig trygg på seg selv og sine omgivelser i denne perioden.

Derfor er dette viktig:
Sørg for at valpen har ett bur/hundekasse/hundeseng. Valpen vil da få en rolig plass for seg selv hvor den alltid får være i fred. Forstyrr aldri en valp når den sover. Buret/hundekassen/hundesengen blir fort valpens seg, og der vil den føle seg trygg. Buret/hundekassen/hundesengen er også praktisk å ha med seg når en reiser bort. Buret er dessuten greit å bruke i bilen. Da kan hunden transporteres trygt.  Det bør brukes ett teppe som kan vaskes i vaskemaskinen som holder seg varmt (også når det blir fuktig). Dette kan du kjøpe i en dyrebutikk. 

La valpen få sove i buret/hundekassen/hundesengen sin på soverommet ditt de første nettene. Husk at  valpen har blitt tatt fra sine trygge og vante omgivelser med sin mor og evt. søsken. Derfor bør den ikke bli overlatt til seg selv den første tiden. Hunden er et flokkdyr og trives ved sammen med flokken sin (menneskene sine).

Valpen skal som en hovedregel luftes etter at den har sovet, spist og lekt. Luftingen skal gjøres umiddelbart, ellers vil den gjøre fra seg inne. Valpen blir renslig etter noen måneder, alt avhengig av hvor flink du er til å lufte valpen i begynnelsen. Får valpen sove i buret/kassen sin med døren lukket om natten så vil den ofte si ifra når den må på do, hunder liker ikke å gjøre fra seg der de sover Dette er en måte å lære valpen å si ifra på.

Ikke la små barn være alene med valpen. En liten hendelse er nok til at valpen blir skremt for resten av livet og av den grunn ikke vil like barn. Barn skal aldri løfte eller bære valpen. Søker valpen vekk fra barnet, så skal den få være i fred, og som nevnt tidligere - forstyrr aldri valpen når den hviler. Husk en valp er ikke et leketøy! Du som voksen har ansvaret for å sikre at valpen får en rolig og trygg oppvekst.

Oppdragelse
En valp skal ha en kjærlig, men bestemt oppdragelse. Selv om du får en 8 ukers liten valp inn i huset skal du fra første dag sette grenser for hva valpen ikke skal få lov til. De begynner fort å tøye grenser akkurat som et lite barn. Vær bestemt, slik at valpen lærer at du er lederen. VÆR KONSEKVENT! 
Avtal på forhånd med resten av familien om hva som ikke er lov og hva som er lov. Det er lettere og lette litt på grensene enn å stramme dem.

Begyn tidlig med å trene innkalling (med mye kos og ros og etter hvert litt gjemsel).

Mosjon
En valp skal ikke slites ut med lange turer. Først når den er 7- 8 -9 måneder gammel er den sterk nok til å tåle en lengre tur. Som voksen er puddelen aktiv og utholdene (alle størrelser). Den bør få minst en lang tur hver dag. Har du en hage eller får hunden løpe løs så er det flott. 

Pelsstell, samt daglig pleie
Når du skal børste og stelle valpen bør den stå på ett bord eller liknende. Se til at du har et underlag som gjør at valpen ikke sklir på bordet, bruk fortrinnsvis en matte. Børst og gre igjennom valpens pels, gjerne annen hver dag, og minimum en gang pr. uke når den er voksen. Noe oftere når den begynner å bli skitten og du må bade den. I alderen fra 7-8 måneder og opptil den er 1 1/2 - 2 år kommer hunden i en "kladdeperiode". Det er på denne tiden pelsen skifter fra valp til voksenpels og da blir mange pelser noe vanskeligere å ha med og gjøre. 

Hunden bør også bli vant til at du klipper klør, gjerne annen hver uke (klipp lite, men ofte). Vær litt forsiktig slik at du ikke klipper for mye. Skulle du være uheldig å klippe for mye slik at det blør, hold hunden i ro til det slutter å blø (blødningene stopper fortere hos en rolig hund). Det kan være en fordel å investere i blodstopper (selges i dyrebutikker).

Du bør også sjekke tennene og ørene med jevne mellomrom. Ørene bør være rene og frie for hår. Etter at hunden er ferdig med tannfellingen bør ørene nappes jevnlig slik at ikke ørene blir tilstoppet av smuss og lignende. Ørene trenger også luft slik at det ikke blir problemer i dem. Hvis du oppdager at huden inni øret er mørkerød og irritert kan det være begynnelsen til ørebetennelse. Ta kontakt med veterinær.

En puddel skal bades, se egen side om dette (klikk her).

En puddelvalp skal klippes. Ta kontakt med en lokal hundefrisør i første omgang slik at du kan få litt hjelp i den første tiden. Vi oppdrettere hjelper gjerne også til om valpekjøperen vår bor i nærheten. Vi prøver også å være behjelpelig til å finne en hundefrisør. Snuten og labbene bør klippes hver 4 uke, (spesielt mens valpen er liten). Resten av hunden bør klippes annen hver måned, alt etter frisyre og pelskvalitet.

Av utstyr til pelsstell trenges en karde, kam (med ståltenner, ikke for tette og forholdsvis lange) og eventuelt en børste. I tillegg bør man ha en klo-tang.

Vaksiner og ormekur
Valpen skal være vaksinert mot parvo-virus når du får den. Fullstendig grunnimmunisering antas gjennomført når ytterligere to vaksiner er tatt. Det vil si ved ca. 12 uke og 16 uke. ved ca. 12 ukers alder skal valpen også ha vaksine mot valpesyke, kennelhoste og hepatitt. Alt gis i samme dose, slik at valpen kun får en sprøyte. Vær forsiktig med å ha valpen sammen med andre hunder før den er vaksinert første gang (egne hunder og andres hunder som er sunne og friske, og som har fulgt opp med vaksineringen igjennom livet kan valpen leke med/treffe). de 2 første ukene eter at vaksinen mot valpesyke er foretatt bør man også være forsiktig fordi da er immunforsvaret til valpen spesielt dårlig. Vaksinering mot parvo-virus bør gjentas årlig. Vaksine mot valpesyke gjentas hvert annet år.

Valpen får ormekur før den leveres (gjerne ved 2 uker, 4, ukers og 6 ukers alder). Dette bør gjentas når man har fått valpen hjem. Voksne hunder bør behandles opptil 4 ganger i året (spesielt hvis man har forholdsvis små barn i familie). Man må også behandle om man ser orm i avføringen. Sjekk på apoteket eller eventuelt snakk med veterinæren om hvilke alternativer som finnes.

Fôring
Du får  med noe fôr til valpen slik at den får samme fôr de første dagene etter den har reist fra oss. Du vil også få med informasjon om hva slags fôr de får her. Normalt skal valpen ha følgende måltider:

Frem til 4 måneders alder 3-4 måltider
Frem til 6 måneders alder 2-3 måltider
Senere 1-2 måltider pr. dag. 

Jeg anbefaler 2 måltider. Frokost tørrfôr eventuelt en god brødskive med f.eks. leverpostei og middag/kveld tørrfôr.  Alt må avpasses til hunden. Noen er flinke til å spise mens andre er litt mer forsiktige. Kjenn på hunden din om den er for tykk/tynn og avpass fôringen etter dette. La aldri maten stå fremme i lengre perioder. Spiser ikke hunden maten i løpet av 30 minutter fjern maten (restene). Ikke begynn med å ha i middagsrester i maten til hunden, da vil du fort oppleve at du kan få en kresen hund som vegrer seg for å spise. Server heller ikke maten og forlat huset/leiligheten. Den kan fort sette i sammenheng det at du forlater den med at maten kommer fram. Det bør være rolig rundt hunden når den skal spise. 

Hunden bør alltid ha tilgang til rent og friskt vann.

Jeg anbefaler ikke at hunden får ben. Mindre ben kan være direkte farlige for hunden. Om man ønsker å gi hunden ben gi dem store margben.  Tyggeben laget av hud er også gode tyggepinner.

Registreringsbevis og forsikring.
Stamtavle (registreringsbevis) får du så snart alle papirene på kullet er ordnet og er blitt sendt til Norsk Kennel Klub (NKK). Valpene hos oss er normalt forhåndsregistrert hos NKK allerede ved 3-5 ukers alder. Med denne forhåndsregistreringen er valpene forsikret fram til den er solgt (dog maks. inntil 12 uker).

Du bør forsikre valpen med det samme du overtar den. Forsikringen bør bestå av en livsforsikringsdel, hvor du forsikrer hunden ut ifra kjøpesum. Videre bør forsikringen bestå av en del som skal dekke veterinærutgifter. Skal du bruke hunden til noe spesielt f.eks. avl, jakt osv kan man også bruksforsikre hunden i tilfelle den skulle bli syk eller bli skadet slik at den ikke kan brukes til det du hadde kjøpt den til.

Oversikt over de mest arvelige sykdommer/defekter  hos puddel:
Puddelen er en av de mest sunne rasene vi har i Norge. Det er sjelden det dukker opp noen alvorlige sykdommer på rasen, men det forekommer dessverre. Disse hundene bør da utelukkes fra all avl.
HD
Det oppstår HD (hofteleddsdysplasi), men dette er ikke ofte hos puddelen. Det sies fra veterinær hold at grunnen til dette er 20% arv og 80% miljø. Det er stort sett hos storpuddelen det oppstår, men kan dukke opp en sjelden gang hos mellompudlene også.  Det er viktig å passe på at valpen for mat som er tilpasset valper i den riktige størrelsen slik at de ikke vokser for fort eller blir for tunge. Hos puddel er det hovedsaklig svak grad som oppstår. Det gjør at hunden så og si aldri vil ha noe som helst problem med å leve og bli gammel med det. Den vil være sunn og frisk hele livet (iallefall om den blir mosjonert normalt og fôret normalt)

SA
SA (sebacøs adenitt) er en svært lite utbredt sykdom hos pudler i Norge, men det oppstår enkelte spredte tilfeller. Dette er en hudsykdom som gir håravfall (hunden kan så og si bli helt fri for hår), skorper og sårdannelser på hunden. Den kan ofte resultere i infeksjoner i huden. Den klør normalt ikke.
http://www.poodleclubofamerica.org/health.htm#sa

Addison
http://www.poodleclubofamerica.org/health.htm#addisons

Leg-Perthes
Dette er ett problem som oppstår en sjelden gang og da på små størrelsene. . Dette er en sykdom som oppstår i løpet av hundens første leveår. Den karakteriseres av at ett eller begge av hundens lårhoder mister sin normale halvkuleform og blir mer eller mindre deformert. Symptomer på lidelsen er at hunden gradvis blir halt på ett eller begge bakben. Haltheten øker på slik at hunden til slutt ikke vil belaste det syke benet i det hele tatt. Det vil være smerter i hoftene og muskulaturen i låret forsvinner etter hvert fordi hunden ikke bruker benet. Diagnosen stilles ved hjelp av røntgen. Behandligen, i de alvorligste tilfellene, består i å fjerne det ødelagte lårhodet. Dette fører som regel til at "pasienten" blir smertefrie og hunden fungerer som normalt etter en periode med trening for å bygge opp muskulaturen igjen. De mindre alvorlige tilfellene, som utgjør ca. 25% av, blir imidlertid bra av seg selv uten noen behandling.

Patella-luxasjon (løse kneskåler)
Dette er også ett problem som oppstår en sjelden gang og da hos små størrelsene. Patella =kneskål, som normalt ligger rett foran på kneet, i en fure som kalles patellafuren. Kneskålen skal ikke kunne skyves ut av denne furen. Med patella-luxasjon menes den tilstand at patella ikke ligger stabilt på plass. Den glipper mer eller mindre lett ute av stilling. Dette kan skje både på innsiden og på utsiden av leddet. I enkelte tilfeller glir kneskålen på plass av seg selv. I tidens løp vil imidlertid den stadige glippingen og irritasjonen føre til betennelse og forkalkning i kneleddet, og dette er meget smertefullt for hunden. Det kan også føre til at leddbånd som holder kneleddet på plass, ryker, noe som er godt kjent fra håndballspillere.
Patella-luxasjon deles inn i 4 grader, alt etter hvor lett det er å bevege patella. En hund med alvorlig grad bør opereres fortest mulig. Den blir da helt bra. Det er svært viktig at den opereres før det har blitt annen skade i leddet. Patella-luxasjon er et resultat av feil utvikling av hele bakbenet, og en vil derfor vanligvis kunne oppdage lidelsen i ung alder.

PRA/andre øyesykdommer
Øyensykdommen PRA (Progressive Retinol Atrofi) hos toy, dverg og mellompuddel. Den er også blitt oppdaget hos storpuddel i Sverige dette året. De var svært unge og var i slekt med hverandre. 

De mange forskjellige sykdommene kan du lese om her. Men husk normalt er en puddel sund og frisk. De lever gjerne lenge (spesielt dverg- og mellompudler). 

http://www.poodleclubofamerica.org/health.htm

Eier av sidene er/owner of this site is:
Ann Kristin Leirvik Sletnes
Skoghågveien 6
N-6639 Torvikbukt
Phone: +47 71 29 37 23/+47 916 40 639
ann@snownice.net